wtorek, 9 grudnia 2014

Pierś z kurczaka z kaszą pęczak i warzywami

Moja ulubiona kasza pęczak, pochodzi z ziaren jęczmienia, zawiera bardzo dużo błonnika. Pęczak jest dobrym źródłem witaminy PP, obniżającej poziom cholesterolu oraz rozszerzającej naczynia krwionośne i poprawiającej wygląd skóry. 







Składniki (na 1 porcję)
  • Mięso z piersi kurczaka - 100-150 g
  • Kasza pęczak - około 50 g
  • Marchew - 1 mała
  • Cukinia - 1/2 małej
  • Papryka - 1/4 szt.
  • Por - biała cześć
  • szklanka bulionu
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
  • sól, pieprz, papryka czerwona, rozmaryn, majeranek

Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Pora, pieczarki, marchew kroimy w plasterki, cukinię (razem ze skórką) i paprykę w kostkę .  Na patelni podsmażamy na łyżeczce oliwy z oliwek kurczaka, dodajemy  pora, marchew, pieczarki, cukinie, paprykę  i kaszę pęczak (surową). Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 15 min, aż bulion wyparuje, w razie potrzeby podlewamy wodą lub bulionem, od czasu do czasu mieszamy, przyprawiamy solą pieprzem i rozmarynem.  Posypujemy natką pietruszki. 






Prześlij komentarz