Moja
ulubiona kasza pęczak, pochodzi z ziaren jęczmienia, zawiera bardzo dużo
błonnika. Pęczak jest dobrym źródłem witaminy PP, obniżającej poziom
cholesterolu oraz rozszerzającej naczynia krwionośne i poprawiającej wygląd
skóry.
Składniki
(na 1 porcję)
- Mięso z piersi kurczaka - 100-150 g
- Kasza pęczak - około 50 g
- Marchew - 1 mała
- Cukinia - 1/2 małej
- Papryka - 1/4 szt.
- Por - biała cześć
- szklanka bulionu
- Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- sól, pieprz, papryka czerwona, rozmaryn, majeranek
Kurczaka
kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Pora, pieczarki,
marchew kroimy w plasterki, cukinię (razem ze skórką) i paprykę w kostkę
. Na patelni podsmażamy na łyżeczce oliwy z oliwek kurczaka,
dodajemy pora, marchew, pieczarki, cukinie, paprykę i kaszę pęczak
(surową). Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 15 min, aż bulion
wyparuje, w razie potrzeby podlewamy wodą lub bulionem, od czasu do czasu
mieszamy, przyprawiamy solą pieprzem i rozmarynem. Posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz