Przepisy


 

Domowa wędlina - pieczona pierś z kurczaka w rozmarynie

Pieczona pierś z indyka indyk jest smaczna i apetyczna, ponadto posiada wiele składników i wpływa korzystnie na układ nerwowy, mięśniowy i na pracę serca. 

Filet oczyszczamy z chrząstek i żyłek. Przygotowujemy marynatę z oliwy z oliwek, rozmarynu. Filety delikatnie posypujemy solą i pieprzem. Mięso zostawiamy na kilka godzin w marynacie. Tak zamarynowane mięso wkładamy do folii aluminiowej*. Rozgrzewamy piekarnik do 200 i pieczemy mięso około 25 minut.

*Błyszcząca strona chroni przed ciepłem, podczas gdy matowa je przepuszcza. Jeśli chcemy upiec filet szybko to należy zawinąć danie tak, aby matowa strona folii znalazła się na zewnątrz. Jeśli natomiast chcemy zabezpieczyć upieczonego kurczaka, aby był jeszcze ciepły po pół godzinie, wtedy, zawijając go w folię musimy uważać, aby na zewnątrz znalazła się strona błyszcząca. 





 

Pasta z czerwonej soczewicy i pestek


Jak na strączkowe przystało, soczewica jest źródłem białka o wysokim walorach odżywczych. Chętnie sięgają po nią wegetarianie, gdyż białko to jest wysoko przyswajalne- znajdziemy tu takie aminokwasy egzogenne jak: leucyna, arginina, lizyna, walina i fenyloalanina i inne . Aby skompletować wszystkie proteiny ,wystarczy dodać do soczewicy jakiś produkt zbożowy (np. makaron razowy ), orzechy by zyskać pełnowartościowy posiłek.

Sama soczewica należy do najbardziej lekkostrawnych strączkowych. Te małe ziarenka obfitują w wiele związków mineralnych takich jak potas, fosfor, żelazo, magnez i wapń a także cynk, miedź, mangan i selen. To dobre źródło cennych witamin- przede wszystkim z grupy B- B1, B2, B5, B6, oraz kwas foliowy, beta-karoten. Dodatkową zaletą jest niski indeks glikemiczny ziarenek.
Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego oraz żelaza, nasiona te są godne polecania kobietom w ciąży, osobom z anemią- wzmagają bowiem produkcję czerwonych ciałek krwi, wspierają także działanie układu nerwowego. Pamiętajmy, że dodanie produktu z witaminą C, poprawia wchłanianie żelaza- można więc dodać garść natki pietruszki do dania z soczewicy, by w ten sposób jeszcze lepiej wpłynąć dietą na nasze zdrowie. Polecam cukrzykom i osobom stosującym dietę odchudzającą (głównie ze względu na niski indeks glikemiczny i błonnik). 100 g ugotowanej soczewicy ma wartość energetyczną 106-176 kcal (w zależności od odmiany).
Składniki:
  • 2/3 szklanki czerwone soczewicy
  • 4 suszone pomidory w oliwie
  • 1/2 garści prażonych pestek dyni i słonecznika
  • 1 łyżka ciepłej wody
  • odrobina oliwy z pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • sól, pieprz do smaku
Soczewicę ugotować do miękkości (około 10-15 min.)
Do pestek dodać ciepłej wody i zmiksować na gładko.
Pomidory suszone i czosnek zmiksować z oliwą i sosem sojowym dodać soczewicę, koncentrat pomidorowy, natkę. Wszystko razem zmiksować.

Proporcje dodatków można stosować wg uznania, tylko nie przesadzać z ilością oliwy.





 

Koktajl z kiwi i bananem


Zamiast kupować owocowe kefiry, jogurty itd, proponuje wykonać własnoręcznie swój koktajl wystarczy, kefir, jogurt, maślanka czy nawet mleko oraz świeże owoce.

Naturalny i zarazem bardzo smaczny sposób na dostarczenie sobie i swoim najbliższym wielu witamin i mikroelementów – które uzupełnią niedobory wartości odżywczych, nawodnią i oczyszczą organizm – to koktajl owocowy. Wystarczy blender i kilka świeżych składników, aby w ciągu kilku minut cieszyć się smakiem i jednocześnie budować siłę swojego organizmu w naturalny sposób.

Banany – słyną przede wszystkim z wysokiej zawartości potasu (co szczególnie doceniają sportowcy) oraz składnika o nazwie tryptofan, który pomaga poprawić nastrój. Poza tym zawiera również sporo witaminy C oraz dużą zawartość witamin z grupy B.

Kiwi jest jednym z najbardziej pożywnych owoców na świecie. To prawdziwa bomba witaminowa, zawiera więcej witaminy C niż pomarańcze. Już jeden duży owoc dostarcza dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Owoc ten jest bogatym źródłem błonnika, zwłaszcza pektyny, która pomaga w redukcji cholesterolu.

Składniki:
  • 200 ml Kefir
  • 1 kiwi
  • 1/2 banan
Wszystko miksujemy (możemy dodać ewentualnie 1 łyżeczkę miodu)




Pieczony królik z ziemniakami, marchewką z groszkiem, cebulka i żurawiną

Dzisiaj smaki dzieciństwa............. czyli pieczony królik z ziemniakami

Dzisiaj mój maż zrobił mi niespodziankę i przygotował dla nas królika. Pychotka.

Kiedyś tak bardzo popularne mięso z królika,  ostatnio bardzo zapomniane, choć niesłusznie. Mi kojarzy się z niedzielnym obiadem przygotowywanym przez moja babcię w prodiżu.
Mięso królicze zaliczane jest do mięs białych, łatwo strawnych, soczystych i delikatnych. Jego konsystencja jest drobnoziarnista. Króliki dostarczają bardzo wartościowego mięsa o dużej zawartości białka – powyżej 20%, a niskiej zawartości tłuszczu (3-5%). Poza tym jest to mięso bogate w składniki mineralne (sole żelaza, wapń i fosfor), witaminy, mikroelementy (miedź, kobalt i cynk). Dodatkowym bardzo ważnym walorem mięsa króliczego jest wysoka przyswajalność jego białka przez organizm człowieka – około 90%, podczas gdy np. mięsa wołowego, tylko 60%. Bardzo ważną cechą jest niezwykle niska zawartość cholesterolu w mięsie tego zwierzęcia, znacznie niższa niż w mięsach czerwonych a nawet niższa niż mięsie drobiowym.


Składniki:

Tuszka królika
Mieszanka warzywna marchewka z groszkiem
Czerwona cebula
Żurawina

Królika najpierw moczymy parę godzin w mleku. Mięso przyprawiamy tymiankiem, rozmarynem, majerankiem, kminek.
Mięso najpierw smażymy na patelni bez tłuszczu, dodajemy żurawinę, jak się zamkną pory ciągamy królika.
Ziemniaki obieramy kroimy w grube plastry, dodajemy groszek z marchewką, czerwona cebulkę, podsmażonego królika z żurawiną. Wszystko wkładamy do rękawa do pieczenia, pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 st.


Fasolowe chilli

Idealne danie dla wegetarian
Zima to doskonały czas na wprowadzenie fasoli do naszego menu. Właśnie teraz jest najsmaczniejsza i zawiera najwięcej składników odżywczych.  Podobnie jak inne rośliny strączkowe ma bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm. Fasola to bogate źródło witamin z grupy B, C i E oraz składników mineralnych takich jak: potas, magnez i selen. W jej strączkach znajdują się również substancje o działaniu przeciwcukrzycowym.

Kasza jaglana była ważnym produktem w diecie naszych przodków, dziś jest mało znana i niedoceniana. Jest najzdrowszą i najbardziej lekkostrawną z kasz, dlatego nie powinno jej zabraknąć w diecie dzieci i osób niejedzących mięsa.
Składniki:
  • Kasza jaglana
  • Biała fasola
  • Marchew
  • Papryka czerwona
  • Cebula
  • Czosnek
  • Pomidor
  • strąk papryki chilli
  • mielony kminek
  • czarny pieprz
  • natka zielonej pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól
Fasolę namoczyć na noc. Ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie. Przepłukaną kaszę jaglaną gotować 10 min w osolonej wodzie. Zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę na oliwie. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i paprykę. Dusić pod przykryciem ok 15 minut. Wrzucić kaszę i przyprawy oraz ugotowaną fasolę. Dusić wszystko na bardzo małym ogniu około 10 minut. Jeżeli potrzeba dodać wody, nie za dużo aby potrawa była gęsta. Na końcu dodajemy pokrojonego pomidora i dusimy jeszcze około 10 minut. Gotową potrawę posypujemy natką pietruszki.


Kurczak w bazyliowym sosie pesto z orzechami nerkowca

Niespodziewani goście??? 15 minut na przygotowanie dania?? "Pusta lodówka"? Nie ma lepszego i bardziej sprawdzonego dania!

Proste w przygotowaniu, wymagające mało składników, a do tego pyszne i dietetyczne czyli:  kurczak w bazyliowym sosie pesto z orzechami nerkowca

Potrzebujecie:
makaron pełnoziarnisty
pierś z kurczaka
papryka czerwona
cebula
(tak to naprawdę wszystko, ewentualnie można dodać brokuła ;-) )

Makaron gotujemy al dente. Kurczaka smażymy najlepiej na patelni beztłuszczowej, dodajemy cebulę, paprykę, dusimy po dodaniu odrobiny wody, tak aby papryka zmiękła. Ja dodałam jeszcze mała ostrą papryczkę. Warzywa z kurczakiem mieszamy z makaronem, dodajemy sos pesto, mieszamy. Gotowe.

Do przygotowania sosu pesto potrzebne nam będą
czosnek
świeża bazylia
orzeszki nerkowca (w oryginale powinny być orzeszki piniowe, niestety ciężko je kupić)
świeżo starty ser parmezan
oliwa z oliwek
sól i świeży pieprz.

Wszystko miksujemy lub jak ktoś chce w oryginale tłucze w moździerzu.
Jeśli ktoś nie ma ochoty lub czasu na robienie własnego sosu, może użyć gotowego, ale takiego z krótkim okresem do spożycia.

Szybko, smacznie i zdrowo!!!


Grillowana pierś z kurczaka na zimowej kaszy


Pożywne danie, idealne na  mroźne, zimowe dni.
Główny składnik dania to kasza gryczana, chociaż często nielubiana  i niedoceniana jest wg mnie, jednym z największych przysmaków.  Kasza gryczana to skarbnica składników odżywczych. Jest bogata w białko, które jest dobrze trawione, a wartością odżywczą zbliżone do białek roślin strączkowych (soja, fasola, bób, soczewica). Ze wszystkich kasz ma najwięcej potasu, fosforu, magnezu oraz krzemu. Polecaj ja szczególnie kobietą w ciąży. 

Do tego orzechy włoskie bogate w błonnik , witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E), źródło steroli roślinnych, ale głównie jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów  tłuszczowych, które obniżają stężenie złego cholesterolu LDL. Zawierają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3.

i seler naciowy (100 g 7 kcal)  Zawiera dużo witaminy C (dwa razy więcej niż cytrusy), witaminy E, witamin z grupy B i beta-karotenu.  Jest również bogaty w fosfor, wapń, potas, cynk, magnez i żelazo. Ponadto olejki aromatyczne z selera naciowego działają uspokajająco!!!!
+ pierś z kurczaka źródło pełnowartościowego, łatwo przyswajanego przez organizm białka, niska zawartość tłuszczu,
                                           połączenie idealne!!!!!!!!!!!!!!!!




Składniki na 2 porcje :
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 duży filet z kurczaka (przeciąć na pół)
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • kilka orzechów włoskich
  • 2-3 gałązki tymianku
  • białe wino

Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filety przyprawić, grilować 3-4 min na grillu elektrycznym. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać seler naciowy, poddusić. Posolić, popieprzyć, dodać orzechy włoskie i tymianek. Całość dusić podlewając białym winem lub wodą, aż seler będzie miękki. Pod koniec dodać kaszę, wymieszać, dla łasuchów- mozna dodać 1/2 łyżki masła i dodać do kaszy, mieszać, aż się rozpuści.

Dorsz na parze z warzywami z sosem jogurtowo - serowo - koperkowym

 A dziś na obiad dorsz na parze z warzywami z sosem jogurtowo - serowo - koperkowym.
Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb. Mięso jest delikatne, smaczne i bardzo, bardzo zdrowe.


Składniki:
  • filet z dorsza
  • brokuły
  • mieszanka ulubionych warzyw
  • ryż paraboiled lub basmati, naturalny
Rybę i warzywa gotujemy na parz nie za długo, aby warzywa się nie rozgotowały (brokuły mają być sprężyste)

Sos:
  • Jogurt naturalny
  • ser gorgonzola lub lazur
  • czosnek
  • koperek
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól
Jogurt podgrzewamy, dodajemy odrobinę sera gorgonzola (ewentualnie łyżeczkę mąki żytniej typu 2000, mieszamy, aby ser się rozpuścił, dodajemy przyprawy)

Gotowym sosem polewamy całe danie, smacznego ;-)

Jogurt z kiwi, płatkami, żurawiną i migdałami

Kolejna propozycja na zdrowe, pełnowartościowe i przede wszystkim pyszne śniadanie.  Ten  lekki i Smaczny posiłek doda Wam energii na cały poranek. Polecam gorąco!

Składniki:
1 jogurt naturalny
2 kiwi średniej wielkości
1 łyżka płatków orkiszowych
1 łyżka poppingu Amarantusa
1 łyżeczka żurawiny, suszonej
1 łyżeczka migdałów, płatki
Kiwi należy pokroić w kostkę, składniki układamy warstwami, kolejność warstw nie ma znaczenia. Smacznego !!!!

 

Kasza jaglana z bakaliami, miodem i cynamonem.


Kasza jaglana w menu od rana

Kasza jaglana jest bardzo niedoceniana, a to jedna z najzdrowszych kasz. Nie zawiera glutenu, nie uczula i jest łatwostrawna. Zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka, potasu, fosforu, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. jogurtu , orzechów i owoców stanowi pełnowartościowy, prosty i pyszny posiłek.


Składniki (1 porcja)

  • 50 g kaszy jaglanej - 1/2 szklanki
  • 150 ml wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 orzechy włoskie
  • 2 morele suszone
  • 1 łyżeczka żurawiny suszonej
  • cynamon do smaku
  • mandarynka

Kaszę jaglaną wypłucz pod bieżącą wodą, wsyp do garnka i zalej 1,5 szklankami wrzątku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Nie zaglądać w tym czasie pod pokrywkę, nie mieszać!!!!

Gdy kasz będzie gotowa, dodać pokrojone bakalie odrobinę miód i cynamon, łyżkę jogurtu. Wymieszać i jeść najlepiej ciepło.

Prześlij komentarz