środa, 2 lipca 2014

Pierś z kurczaka z jabłkami i ryżem

Mimo że nie jestem zwolenniczką łączenia mięsa z owocami (ze względu na słodki smak, za którym nie przepadam) coraz częściej się do niego przekonuje. Nietypowe, oryginalne połączenie smaków bardzo pobudza kubki smakowe. Bardzo soczysty kurczak z miękkimi jabłkami ze szczyptą chilli dają bardzo aromatyczny niepowtarzalny sos.  Jeśli lubicie takie sosy ten przepis jest właśnie dla Was.


Składniki (2 porcje)
  • 200 -300 g piersi z kurczaka 
  •  100-150 g ryżu - mieszanka dzikiego i parabolied
  • 1 duże jabłko
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki rodzynek lub jagód goji
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sok z cytryny
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • curry, sól, pieprz, chilli, kurkuma
Jabłka umyć (nie obierać), wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze cząstki, skropić sokiem z cytryny. Kurczaka pokroić na kawałki, przyprawić solą, pieprzem, usmażyć na 1 łyżeczce oliwy. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię dodać kolejną łyżeczkę oliwy, podsmażyć cebulę z czosnkiem, dodać pokrojone jabłka, rodzynki lub jagody goji, curry (1łyżeczka), dodać wino i bulion, dusić około 7 min, dodać kurczaka i dusić jeszcze około 5 min, przyprawić do smaku w razie potrzeby pieprzem i chilli. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, dodać 1 łyżeczkę kurkumy. Sos podawać z ryżem. Smacznego ;-)






Prześlij komentarz