poniedziałek, 7 lipca 2014

Pieczona pierś z kurczaka w musztardzie z surówką z białej kapusty


Bardzo proste i szybkie danie, idealne dla osób odchudzających się, którym znudził się kurczak gotowany na parze.  Zamiast tego proponuję bardzo aromatycznego kurczaka marynowanego w musztardzie rosyjskiej.  Zamiast pomidorów z cebulką można podać, ryż naturalny, lub młode ziemniaczki



Składniki:

  • 100- 200 g mięsa z piersi kurczaka
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, ulubione zioła, można dodać curry
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej

Do małej miseczki wlać oliwę z oliwek, dodać sól, pieprz, paprykę, dodać musztardę rosyjską, wszystko razem wymieszać, w marynacie obtoczyć pierś z kurczaka, pozostawić na około 30 min w chłodnym miejscu. Zamarynowana pierś z kurczaka pieczemy w folij aluminiowej około 15 min lub Obwijamy pierś w pergamin i smażymy na patelni teflonowej bez tłuszczu około 7-10 min

Surówka z białej kapusty i marchewki na ostro:
Składniki:
  • 1/4 białej kapusty
  • 1/2 marchewki
  • koperek
  • 1 łyżeczka oliwy z  oliwek
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta chilli
  • ząbek czosnku

Kapustę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce, dodać pokrojony koperek, wymieszać wszystko razem w misce, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, chilli,  czosnkiem, oliwą z oliwek, pozostawić na kilkanaście minut. Aby surówka przeszła smakiem. W razie potrzeby doprawić



Prześlij komentarz