piątek, 28 listopada 2014

Grillowana pierś z kurczaka z porowym ryżem i buraczkami


Składniki:
  • Pierś z kurczaka
  • ryż
  • por
  • buraczki gotowane
  • oliwa z oliwek
  • parmezan
  • sól, pieprz, papryka czerwona
  • jogurt naturalny
  • ocet balsamiczny

Pierś z kurczaka marynujemy w oliwie z oliwek i occie balsamicznym, przyprawiamy, solą pieprzem i czerwona papryką, odstawiamy do lodówki na min. 30 min. Zamarynowaną pierś z kurczaka grillujemy na grillu elektrycznym kilka minut.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy pokrojonego pora, smażymy do miękkości cały czas mieszając, w razie potrzeby podlewamy wodą. Gdy por będzie już miękki dodajemy ugotowany ryż i chwile podsmażamy, przyprawiamy solą i pieprzem, na koniec posypujemy odrobiną startego na drobnych oczkach parmezanem, można dodać łyżeczkę masła.

Ugotowane buraczki trzemy na tarce, na grubych oczkach, podgrzewamy w garnku z odrobiną oliwy z oliwek, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego.





Prześlij komentarz