piątek, 9 stycznia 2015

Schab duszony z warzywami z kaszą jęczmienną


 Tym razem coś dla miłośników wieprzowiny, czyli mężczyzna na diecie.




 Składniki na (1 porcję):
  • 100 g schabu bez kości
  • 50 g kaszy jęczmiennej (dla mężczyzny nawet 100 g)
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 papryki
  • 3-4 pieczarki
  • 5-6 pomidorków koktajlowych
  • mała cebula
  • kawałek pora
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, słodka lub ostra papryka, majeranek, ulubione przyprawy

Schab delikatnie rozbijamy na kotleta, przyprawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy mięso z obu stron aby się zarumieniło. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, pora, marchew pokrojoną w krążki oraz paprykę pokrojoną w kostkę, chwilę dusimy, podlewamy wodą. Dusimy pod przykryciem około 15 min. Mąkę mieszamy w kubeczku z częścią powstałego sosu, zawiesinę wlewamy na patelnię, dodajemy odrobinę koncentratu pomidorowego, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, majerankiem lub innymi ulubionymi ziołami. Chwilke jeszcze dusimy, podajemy z kaszą ugotowaną według instrukcji na opakowaniu. Posypujemy koperkiem lub natką pietruszki.









Prześlij komentarz