Nawet taką potrawę jak spaghetti bolognese można odchudzić i cieszyć się jej smakiem będąc na diecie.
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g mielonego mięsa z piersi kurczaka lub indyka (u mnie indyk)
 - 100 g makaronu pełnoziarnistego typu spaghetti
 - 1 marchew
 - 1 pietruszka
 - kawałek selera
 - 1 cebula
 - fasolka szparagowa
 - 2-3 pomidory
 - czosnek
 - oliwa z oliwek
 - ser parmezan
 - sól, pieprz, słodka oraz ostra papryka, cynamon, bazylia, oregano oraz inne ulubione zioła
 - oliwa z oliwek
 
 Mięso zmielić w maszynce. Na łyżeczce oliwy zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę oraz zgnieciony czosnek na nieprzywierającej patelni.  Dodać zmielone mięso z indyka, gdy mięso będzie podsmażone, dodać pokrojona w krążki marchewkę oraz  starte na tarce z grubymi oczkami  pietruszkę i seler, oraz fasolkę szparagową.  Dusić przez chwilę, w razie potrzeby dodać wody. Po paru minutach dodać pokrojone w kostkę pomidory. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem tak długo, aż warzywa zmiękną, a sos stanie się jak najbardziej jednolity. Dopraw bazylią, oregano i niewielką cynamonu, papryką słodką oraz ostrą, solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanym al dente makaronem pełnoziarnistym. Posyp startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz