czwartek, 28 sierpnia 2014

Makaron z sosem brokułowo - serowym


Bardzo smaczne danie, szybkie do przygotowania i wbrew pozorom nie tak bardzo kaloryczne



Składniki (na 2 porcje):
  • 1 brokuł
  • 100 g makaronu pełnoziarnistego
  • około 80 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią np. Lazur
  • 75 g jogurtu naturalnego ewentualnie greckiego
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz czarny, pieprz biały, gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy al dente, brokuła gotujemy na parze także al dente. Cebulkę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, gdy będzie już miękka dodajemy pokruszony ser pleśniowy, czekamy, aż się rozpuści, dodajemy brokuła, zalewamy jogurtem (nie gotujemy już, aby się nie zważył). Przyprawiamy, podajemy z makaronem.



Prześlij komentarz