piątek, 9 stycznia 2015

Kurczak po meksykańsku z makaronem

Kurczak po meksykańsku to idealne, rozgrzewające danie na zimowe dni.




Składniki  (na jedna porcję):
  • 100-150 g mięsa z piersi kurczaka
  • 50 g makaronu razowego lub z semoliny
  • 1/2 papryki
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 pomidorów z puszki lub pasatty pomidorowej
  • 1 łyżka kukurydzy z puszki
  • 1 łyżka fasoli czerwonej z puszki
  • 1 mała cebula 
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku, pieprz sól, papryka słodka, chilli, odrobina cynamonu ulubione zioła
  •  


 Mięso z piersi kurczaka mielimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, smażymy zmielone mięso z piersi kurczaka, do usmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, marchewkę oraz paprykę, chwilę dusimy, podlewamy odrobiną wody w miarę potrzeby. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory z puszki, świeże pomidory lub pasatte pomidorową. Dusimy kilka minut, pod koniec dodajemy kukurydze oraz fasolę. Przyprawiamy do smaku. Makaron gotujemy al dente, podajemy z makaronem lub ewentualnie ryżem.









Prześlij komentarz