Kurczak po meksykańsku to idealne, rozgrzewające danie na zimowe dni.
Składniki (na jedna porcję):
- 100-150 g mięsa z piersi kurczaka
- 50 g makaronu razowego lub z semoliny
- 1/2 papryki
- 1/2 marchewki
- 1/2 pomidorów z puszki lub pasatty pomidorowej
- 1 łyżka kukurydzy z puszki
- 1 łyżka fasoli czerwonej z puszki
- 1 mała cebula
- oliwa z oliwek
- ząbek czosnku, pieprz sól, papryka słodka, chilli, odrobina cynamonu ulubione zioła
Mięso z piersi kurczaka mielimy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek, smażymy zmielone mięso z piersi kurczaka, do usmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek wyciśnięty przez praskę, marchewkę oraz paprykę, chwilę dusimy, podlewamy odrobiną wody w miarę potrzeby. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy pomidory z puszki, świeże pomidory lub pasatte pomidorową. Dusimy kilka minut, pod koniec dodajemy kukurydze oraz fasolę. Przyprawiamy do smaku. Makaron gotujemy al dente, podajemy z makaronem lub ewentualnie ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz