Składniki na 1 porcję:
- 2 białka
- 1 całe jajko
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka pestek dyni.
- 2 pieczarki
- 2-3 pomidorki koktajlowe
- garść rukoli
- Oliwa z oliwek
Pestki dyni prażymy na suchej patelni (aby wydobyć ich smak). Płatki owsiane wcześniej zalewamy wrzątkiem (aby napęczniały). Dwa białka i jedno całe jajko miksujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy płatki owsiane i pestki dyni, wszystko razem mieszamy, wylewamy na patelnię (na patelni rozgrzać wcześniej odrobinę oliwy z oliwek, aby omlet nie przywarł). Na omleta kładziemy pokrojone pieczarki, pomidorki koktajlowe oraz rukolę, smażymy pod przykrywką na bardzo wolnym ogniu parę minut, aż jajka się zetną. Ostrożnie przewracamy na drugą stronę, chwilkę smażymy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz