wtorek, 13 stycznia 2015

Spaghetti wegetariańskie z soczewicą


Spaghetti wegetariańskie z soczewicą, a tak naprawdę pomysł był taki - misz masz co w kuchni masz,  w kuchni były pustki, a mimo to wyszło smacznie, zdrowo i pożywnie.




Składniki na (1 porcję)
  • 50 g -Makaron pełne ziarno spaghetti
  • 40 g -Soczewica zielona, nasiona suche - 1/4 szklanki
  • 50 g -Marchew 1/2 szt.
  • 40-50 g Por lub cebula
  • 40 g Pietruszka, korzeń  - 1/2 małej
  • Pasatta pomidorowa 1 szklanka
  • 5 g  Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka 
  • 20 g Ser typu "Feta" 


Makaron gotujemy al dente około 8 min. w zależności od producenta. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek podsmażamy pokrojona cebulę lub por (lub to i to), pokrojoną w krążki marchewkę i startą na tarce o grubych oczkach pietruszkę.  Dodajemy zieloną soczewicę, podlewamy wodą lub bulionem, dusimy aż soczewica zmięknie (około 20 min.). Gdy warzywa będą miękkie dodajemy pasatte pomidorową ewentualnie pomidory z puszki. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodka i ostrą paprykę, gałkę muszkatołową, kurkumę, curry (opcjonalnie), czosnek lub inne przyprawy do smaku. Na gorący sos kładziemy pokruszony ser feta (ser można dodać jeszcze na patelni aby się rozpuścił)

Prześlij komentarz