Markety kuszą ofertą mięs mielonych. Takie mielone może
być już z końcówką daty przydatności, a poza tym, gotowe mięsa mielone
mają jeszcze jedną, ważniejszą „wadę”. Takie gotowe mieszanki
wieprzowo-wołowe lub drobiowe, hermetycznie zapakowane, nie kosztują
wiele, ale zawierają zazwyczaj zbyt wiele środków konserwujących. I
niestety, nie możemy sprawdzić, z czego tak naprawdę takie mielone
zostało przyrządzone. Dlatego najbezpieczniej i najzdrowiej jest kupować
świeże mięso mielone i mielić je samemu.
Składniki na 4 porcję:
- Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 400 g
- Kasza gryczana – 200 g (2 paczki)
- Jaja kurze całe – 1 małe
- Cebula – 1 mała
- Masło ekstra 10 g – 2 łyżeczki
- Mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 1,5 szklanki
- Mąka pszenna, typ 2000 lub ewentualnie 750
- Koper ogrodowy – pęczek
- Buraczki 400 g
Cebulę
obrać, drobno posiekać, zmielona pierś z kurczaka wyrobić z jajkiem i cebulą oraz dodać część koperku.
Przyprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Z masy formować pulpety. Wrzucać
na osolony wrzątek i gotować na małym ogniu około 10 min.
Zrobić sos koperkowy: W garnku podgrzać mleko, dodać masło oraz mąkę. Dodać drobno posiekany koperek, mieszać, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem, gałka muszkatołową. Do sosu dodać ugotowane klopsiki, chwilę gotować. Polać klopsiki i kaszę. Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce, przyprawić, podawać z klopsikami i kaszą.
Zrobić sos koperkowy: W garnku podgrzać mleko, dodać masło oraz mąkę. Dodać drobno posiekany koperek, mieszać, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem, gałka muszkatołową. Do sosu dodać ugotowane klopsiki, chwilę gotować. Polać klopsiki i kaszę. Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce, przyprawić, podawać z klopsikami i kaszą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz