środa, 11 lutego 2015

Koperkowe klopsiki z kaszą i buraczkami

Markety kuszą ofertą  mięs mielonych.  Takie mielone może być już z końcówką daty przydatności, a poza tym, gotowe mięsa mielone mają jeszcze jedną, ważniejszą „wadę”. Takie gotowe mieszanki wieprzowo-wołowe lub drobiowe, hermetycznie zapakowane, nie kosztują wiele, ale zawierają zazwyczaj zbyt wiele środków konserwujących. I niestety, nie możemy sprawdzić, z czego tak naprawdę takie mielone zostało przyrządzone. Dlatego najbezpieczniej i najzdrowiej jest kupować świeże mięso mielone i mielić je samemu.





Składniki na 4 porcję:
  • Mięso z piersi kurczaka, bez skóry 400 g
  • Kasza gryczana – 200 g (2 paczki)
  • Jaja kurze całe – 1 małe
  • Cebula – 1 mała
  • Masło ekstra 10 g – 2 łyżeczki
  • Mleko spożywcze, 2% tłuszczu – 1,5 szklanki
  • Mąka pszenna, typ 2000 lub ewentualnie 750
  • Koper ogrodowy – pęczek
  • Buraczki 400 g


Cebulę obrać, drobno posiekać, zmielona pierś z kurczaka wyrobić z jajkiem i cebulą oraz dodać część koperku. Przyprawić solą, pieprzem, ulubionymi ziołami. Z masy formować pulpety. Wrzucać na osolony wrzątek i gotować na małym ogniu około 10 min.
Zrobić sos koperkowy: W garnku podgrzać mleko, dodać masło oraz mąkę. Dodać drobno posiekany koperek, mieszać, aż sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem, gałka muszkatołową. Do sosu dodać ugotowane klopsiki, chwilę gotować. Polać klopsiki i kaszę. Ugotowane buraczki zetrzeć na tarce, przyprawić, podawać z klopsikami i kaszą.

 






Prześlij komentarz