środa, 3 września 2014

Knedle z kurczaka z fasolką szparagową

Jeśli znudziła Wam się pierś z kurczaka, gotowana, pieczona czy grillowana, mam dla Was pomysł na ciekawy pomysł - knedel.

Składniki (na 4 porcje):
  • 1 podwójna pierś z kurczaka  (około 400-500 g)
  • jogurt naturalny
  • 1/2 papryki czerwonej
  • świeże zioła (tymianek, pietruszka lub inne)
  • sól, pieprz
  • odrobina mąki do panierowania
  • fasolka szparagowa (około 450 g)
  • oliwa z oliwek
Pierś z kurczaka i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy około 4 łyżki jogurtu greckiego, zioła i miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Robimy 4 knedle, lekko panierujemy w mące (aby nie przywarły do folii). Zawijamy w folię spożywczą, formujemy ruloniki, zawijając w "cukierki". Do garnka z gotującą się wodą wkładamy knedle, gotujemy około 15 min. W drugim garnku lub na parze gotujemy fasolkę szparagową.
Ugotowane knedle wyciągamy z wody, ściągamy folię, kroimy w plastry. Serwujemy plastry kurczaka z kleksami zimnego jogurtu,posypujemy natką pietruszki lub koperkiem oraz ugotowana fasolką, polana odrobina oliwy z oliwek, całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.


Prześlij komentarz