Jeśli znudziła Wam się pierś z kurczaka, gotowana, pieczona czy grillowana, mam dla Was pomysł na ciekawy pomysł - knedel.
- 1 podwójna pierś z kurczaka (około 400-500 g)
- jogurt naturalny
- 1/2 papryki czerwonej
- świeże zioła (tymianek, pietruszka lub inne)
- sól, pieprz
- odrobina mąki do panierowania
- fasolka szparagowa (około 450 g)
- oliwa z oliwek
Pierś z kurczaka i paprykę kroimy w kostkę, dodajemy około 4 łyżki jogurtu greckiego, zioła i miksujemy blenderem na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Robimy 4 knedle, lekko panierujemy w mące (aby nie przywarły do folii). Zawijamy w folię spożywczą, formujemy ruloniki, zawijając w "cukierki". Do garnka z gotującą się wodą wkładamy knedle, gotujemy około 15 min. W drugim garnku lub na parze gotujemy fasolkę szparagową.
Ugotowane knedle wyciągamy z wody, ściągamy folię, kroimy w plastry. Serwujemy plastry kurczaka z kleksami zimnego jogurtu,posypujemy natką pietruszki lub koperkiem oraz ugotowana fasolką, polana odrobina oliwy z oliwek, całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
2 komentarze:
Pyszne połączenie :)
Dla mnie bomba :D
Pozdrawiamy :)
PYSZNE ,POMYSŁOWE DANIE:JA ZAPRASZAM NA FASOLKĘ SZPARAGOWĄ NA OSTRO Z PIETRUSZKĄ:POZDRAWIAM
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/06/fasolka-szparagowa-na-ostro-z-pietruszka.html
Prześlij komentarz