środa, 3 września 2014

Makaron fusilli z pesto szpinakowym i słonecznikiem

I jak to u mnie bywa, znowu mega szybkie danie, tym razem fusilli z pesto szpinakowym i słonecznikiem



Składniki (na 1 porcję):
  • 1-2 garści szpinaku świeżego
  • 50 g makaronu pełnoziarnistego typu fusilli lub penne
  • 2-3 łyżeczki słonecznika (wcześniej uprażonego)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka parmezanu
  • sól, pieprz, chilli, czosnek, gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy al dente. Ziarna słonecznika namaczamy parę minut wcześniej w wodzie. Szpinak miksujemy wraz ze słonecznikiem, czosnkiem, mocno przyprawiamy, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek. Na patelnię wrzucamy pesto ze szpinaku, dodajemy makaron oraz ser parmezan, chwilkę podgrzewamy. Dekorujemy odrobiną ziaren słonecznika.


Prześlij komentarz