Składniki (na 1 porcję):
- 1-2 garści szpinaku świeżego
- 50 g makaronu pełnoziarnistego typu fusilli lub penne
- 2-3 łyżeczki słonecznika (wcześniej uprażonego)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka parmezanu
- sól, pieprz, chilli, czosnek, gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy al dente. Ziarna słonecznika namaczamy parę minut wcześniej w wodzie. Szpinak miksujemy wraz ze słonecznikiem, czosnkiem, mocno przyprawiamy, dolewamy odrobinę oliwy z oliwek. Na patelnię wrzucamy pesto ze szpinaku, dodajemy makaron oraz ser parmezan, chwilkę podgrzewamy. Dekorujemy odrobiną ziaren słonecznika.
2 komentarze:
jestem pewna, że jest to przepyszne danie :)
Pozdrawiamy
Smaczne i bardzo szybkie do przygotowania ;-)
Prześlij komentarz