środa, 4 marca 2015

Makaron z cukinią i tuńczykiem


 Zakupy w Biedronce ostatnio bardzo mnie zaskoczyły, ze względu na  produkty z Portugalii, (nie promuje tu sklepu, ani żadnego innego tylko czytam składy produktów). Bardzo mile zaskoczył mnie tuńczyk w oliwie z oliwek, niczym nie przypominających dotychczasowych produktów, ten naprawdę, jak dla mnie rewelacja. Chyba nie muszę dodawać, że danie bardzo pyszne i szybkie w przygotowaniu, smaczne również na zimno, więc, śmiało możemy zabrać do pracy.



 Składniki (na 1 porcję):
  • 70g- Tuńczyk w oliwie z oliwek (z Biedronki)
  • 50 g - Makaron pełnoziarnisty
  • 200 g -cukinia
  • 60-70 g - Pomidorki koktajlowe około 6 szt.
  • 20-30 g - Cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • bazylia, oregano, sól, pieprz, ewentualnie odrobina parmezanu
Makaron gotujemy al dente. Cukinie kroimy w plasterki o (nie za grube), pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki, cebule w kostkę. Na patelni podgrzewammy oliwę z tuńczyka (około 1 łyżeczki), smażymy na niej cebule oraz czosnek, dodajemy cukinię, chwile smażymy, dodajemy pomidorki koktajlowe, znowu chwile smażymy, następnie dodajemy tuńczyka, przyprawiamy solą pieprzem, bazylia oregano. (mozemy dodać kapary). Ugotowany makaron dodac do sosu, wymieszać. Można posypac odrobiną parmezanu.










Prześlij komentarz