niedziela, 22 marca 2015

Cielęcina z boczniakami i kaszą gryczaną


Cielęcina  prawie nie zawiera tkanki tłuszczowej. Jest lekkostrawna, chudsza od wołowiny i wieprzowiny. Co istotne, cielęcina zawiera mało nasyconych kwasów tłuszczowych, które mają swój spory udział w rozwoju miażdżycy i niedokrwiennej choroby serca. Ma bardzo delikatne mięso, nie wymagające długiego duszenia. W połączeni z boczniakami daje nam świetne połączenie zdrowotne, bowiem boczniaki,  obniżają poziom cukru i cholesterolu, a także niszczą komórki nowotworowe. Dodatkowo są źródłem białka. W odróżnieniu od leśnych grzybów są bogate w witaminy i sole mineralne. Mają komplet witamin z grupy B, witaminę C, obfitują w wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen, sód i cynk. No i na koniec kasza gryczana, która tak naprawdę nie zalicza się do zbóż. Jest także dobrym źródłem białka, lepiej przyswajalnym niż ze zbóż (podobna wartość jak z roślin strączkowych).





Składniki na 2 porcje:
  • 200-300 g cielęciny (udziec)
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 250 g boczniaka
  • 1/2 małej cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 płaska łyżka mąki pełnoziarnistej najlepiej żytniej
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • natka pietruszki

Surówka z pora, jabłka i marchewki:
  • 1 jabłko
  • por biała część
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cielęcinę kroimy w paski, na patelni podgrzewamy oliwę  z oliwek, na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną cielęcinę, smażymy aż pory się zamkną. Do podsmażonej cielęciny dodajemy pokrojoną cebulę oraz wyciśnięty ząbek czosnku. Smażymy, aż cebula się zetnie. Dodajemy boczniaki ( w całości), chwilę smażymy delikatnie mieszając aby grzyby się nie rozwaliły. Zalewamy bulionem, chwilę gotujemy. Odlewamy odrobinę sosu, mieszamy ze śmietaną i mąką, wlewamy zawiesinę do sosu, mieszamy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi ziołami. Sos podajemy z kaszą gryczaną oraz ulubioną surówką np. z jabłka pora i marchewki. Posypujemy natką pietruszki.



Prześlij komentarz