środa, 4 marca 2015

Zupa krem z zielonej sałaty

Zrobiłam tą zupkę z ciekawości, przeczytałam gdzieś kiedyś przepis, smak mnie oczarował, u mnie jak zwykle na ostro, dużo pieprzu


Składniki: (na 1 porcję) 
  • 20 g- Ryż paraboiled
  • kilka liści sałaty
  • 100 ml Mleko 1,5%-2%
  • 150 ml Bulionu drobiowego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • 35g chleba żytniego na zakwasie


Ryż zmielić w blenderze na mączkę, dodać mleko, bulion, sałatę. Wszystko jeszcze raz zmiksować. Przelać do garnka, zagotować, można dodać 1 płaska łyżeczkę masła.Gotować około 10 min, mieszając, aż ryż napęcznieje. Zupka ma być w miarę gęsta. Przyprawić solą, pieprzem, gałka muszkatołową, podawać z grzanką z chleba żytniego.



Prześlij komentarz