czwartek, 30 stycznia 2014

Grillowana pierś z kurczaka na zimowej kaszy


Pożywne danie, idealne na  mroźne, zimowe dni.
Główny składnik dania to kasza gryczana, chociaż często nielubiana  i niedoceniana jest wg mnie, jednym z największych przysmaków.  Kasza gryczana to skarbnica składników odżywczych. Jest bogata w białko, które jest dobrze trawione, a wartością odżywczą zbliżone do białek roślin strączkowych (soja, fasola, bób, soczewica). Ze wszystkich kasz ma najwięcej potasu, fosforu, magnezu oraz krzemu. Polecaj ja szczególnie kobietą w ciąży. 

Do tego orzechy włoskie bogate w błonnik , witaminy z grupy B, magnez, przeciwutleniacze (witaminę E), źródło steroli roślinnych, ale głównie jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów  tłuszczowych, które obniżają stężenie złego cholesterolu LDL. Zawierają wysokie stężenie kwasów tłuszczowych z grupy omega-3.

i seler naciowy (100 g 7 kcal)  Zawiera dużo witaminy C (dwa razy więcej niż cytrusy), witaminy E, witamin z grupy B i beta-karotenu.  Jest również bogaty w fosfor, wapń, potas, cynk, magnez i żelazo. Ponadto olejki aromatyczne z selera naciowego działają uspokajająco!!!!

+ pierś z kurczaka źródło pełnowartościowego, łatwo przyswajanego przez organizm białka, niska zawartość tłuszczu,
                                           połączenie idealne!!!!!!!!!!!!!!!!




Składniki na 2 porcje :
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 duży filet z kurczaka (przeciąć na pół)
  • oliwa z oliwek
  • 3-4 łodygi selera naciowego
  • kilka orzechów włoskich
  • 2-3 gałązki tymianku
  • białe wino

Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Filety przyprawić, grilować 3-4 min na grillu elektrycznym. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać seler naciowy, poddusić. Posolić, popieprzyć, dodać orzechy włoskie i tymianek. Całość dusić podlewając białym winem lub wodą, aż seler będzie miękki. Pod koniec dodać kaszę, wymieszać, dla łasuchów- mozna dodać 1/2 łyżki masła i dodać do kaszy, mieszać, aż się rozpuści.
Prześlij komentarz