czwartek, 30 stycznia 2014

Kurczak w bazyliowym sosie pesto z orzechami nerkowca

Niespodziewani goście??? 15 minut na przygotowanie dania?? "Pusta lodówka"? Nie ma lepszego i bardziej sprawdzonego dania!



Proste w przygotowaniu, wymagające mało składników, a do tego pyszne i dietetyczne czyli:  kurczak w bazyliowym sosie pesto z orzechami nerkowca

Potrzebujecie:
makaron pełnoziarnisty
pierś z kurczaka
papryka czerwona
cebula
(tak to naprawdę wszystko, ewentualnie można dodać brokuła ;-) )

Makaron gotujemy al dente. Kurczaka smażymy najlepiej na patelni beztłuszczowej, dodajemy cebulę, paprykę, dusimy po dodaniu odrobiny wody, tak aby papryka zmiękła. Ja dodałam jeszcze mała ostrą papryczkę. Warzywa z kurczakiem mieszamy z makaronem, dodajemy sos pesto, mieszamy. Gotowe.

Do przygotowania sosu pesto potrzebne nam będą
czosnek
świeża bazylia
orzeszki nerkowca (w oryginale powinny być orzeszki piniowe, niestety ciężko je kupić)
świeżo starty ser parmezan
oliwa z oliwek
sól i świeży pieprz.

Wszystko miksujemy lub jak ktoś chce w oryginale tłucze w moździerzu.
Jeśli ktoś nie ma ochoty lub czasu na robienie własnego sosu, może użyć gotowego, ale takiego z krótkim okresem do spożycia.

Szybko, smacznie i zdrowo!!!





Prześlij komentarz