środa, 29 stycznia 2014

Dorsz na parze z warzywami z sosem jogurtowo - serowo - koperkowym

 A dziś na obiad dorsz na parze z warzywami z sosem jogurtowo - serowo - koperkowym.
Dorsz to jedna z moich ulubionych ryb. Mięso jest delikatne, smaczne i bardzo, bardzo zdrowe.



Składniki:
  • filet z dorsza
  • brokuły
  • mieszanka ulubionych warzyw
  • ryż paraboiled lub basmati, naturalny
Rybę i warzywa gotujemy na parz nie za długo, aby warzywa się nie rozgotowały (brokuły mają być sprężyste)

Sos:
  • Jogurt naturalny
  • ser gorgonzola lub lazur
  • czosnek
  • koperek
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól
Jogurt podgrzewamy, dodajemy odrobinę sera gorgonzola (ewentualnie łyżeczkę mąki żytniej typu 2000, mieszamy, aby ser się rozpuścił, dodajemy przyprawy)

Gotowym sosem polewamy całe danie, smacznego ;-)


Prześlij komentarz