środa, 29 stycznia 2014

Kasza jaglana z bakaliami, miodem i cynamonem.


Kasza jaglana w menu od rana

Kasza jaglana jest bardzo niedoceniana, a to jedna z najzdrowszych kasz. Nie zawiera glutenu, nie uczula i jest łatwostrawna. Zawiera sporo łatwo przyswajalnego białka, potasu, fosforu, magnezu, żelaza i witamin z grupy B. jogurtu , orzechów i owoców stanowi pełnowartościowy, prosty i pyszny posiłek.


Składniki (1 porcja)

  • 50 g kaszy jaglanej - 1/2 szklanki
  • 150 ml wody
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 2 orzechy włoskie
  • 2 morele suszone
  • 1 łyżeczka żurawiny suszonej
  • cynamon do smaku
  • mandarynka

Kaszę jaglaną wypłucz pod bieżącą wodą, wsyp do garnka i zalej 1,5 szklankami wrzątku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Nie zaglądać w tym czasie pod pokrywkę, nie mieszać!!!!

Gdy kasz będzie gotowa, dodać pokrojone bakalie odrobinę miód i cynamon, łyżkę jogurtu. Wymieszać i jeść najlepiej ciepło.


Prześlij komentarz