środa, 9 lipca 2014

Leczo wegetariańskie, a raczej ratatouille

Moje wspomnienie z dzieciństwa, kojarzące się z wakacjami, papryką prosto z krzaka, cukinią, często także z kabaczkiem. Wszystko z upraw mojej mamy, smak niezapomniany. Klasyczne leczo węgierski robione jest z pomidorów, papryki, boczku, kiełbasy, na słoninie, moja wersja bardziej lekka bez mięsa z dodatkiem cukinii bardziej przypomina prowansalskie ratatouille, ze względu na to, że od dzieciństwa nazywałam tą potrawę leczo, niech tak pozostanie, tym bardziej, że klasyczne ratatouille, ma w swoim składzie bakłażana  ;-)


Składniki:
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 1/2 zielonej cukinii
  • 1/2 żółtej cukinii
  • 1 duża cebula
  • 2-3 pomidory
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, tymianek.
Wszystkie składniki kroimy. Na patelni podgrzewamy oliwę, na rozgrzaną oliwie podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojoną paprykę, po 2-3 min dodajemy cukinie i na sam koniec pomidory, wszystko razem dusimy od czasu do czasu miesząc. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Dusimy do aż warzywa zmiękną.




 

Prześlij komentarz