Moje wspomnienie z dzieciństwa, kojarzące się z wakacjami, papryką prosto z krzaka, cukinią, często także z kabaczkiem. Wszystko z upraw mojej mamy, smak niezapomniany. Klasyczne leczo węgierski robione jest z pomidorów, papryki, boczku, kiełbasy, na słoninie, moja wersja bardziej lekka bez mięsa z dodatkiem cukinii bardziej przypomina prowansalskie ratatouille, ze względu na to, że od dzieciństwa nazywałam tą potrawę leczo, niech tak pozostanie, tym bardziej, że klasyczne ratatouille, ma w swoim składzie bakłażana ;-)
Składniki:
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1/2 zielonej cukinii
- 1/2 żółtej cukinii
- 1 duża cebula
- 2-3 pomidory
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, tymianek.
Wszystkie składniki kroimy. Na patelni podgrzewamy oliwę, na rozgrzaną oliwie podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojoną paprykę, po 2-3 min dodajemy cukinie i na sam koniec pomidory, wszystko razem dusimy od czasu do czasu miesząc. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami. Dusimy do aż warzywa zmiękną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz