poniedziałek, 7 lipca 2014

Surówka z białej kapusty i marchewki na ostro

Tradycyjny dodatek do każdego obiadu w wersji bardziej ostrej.




Składniki: (na 1 porcję)
  • 1/4 białej kapusty
  • 1/2 marchewki
  • koperek
  • 1 łyżeczka oliwy z  oliwek
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta chilli lub ewentualnie sos chilli pikantny
  • ząbek czosnku

Kapustę drobno posiekać, marchew zetrzeć na tarce, dodać pokrojony koperek, wymieszać wszystko razem w misce, przyprawić solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny, chilli,  czosnkiem, oliwą z oliwek, pozostawić na kilkanaście minut. Aby surówka przeszła smakiem. W razie potrzeby doprawić




Prześlij komentarz