środa, 26 listopada 2014

Bigos w wersji light

Święta tuż, tuż..... wtedy najczęściej zapominamy o zasadach zdrowego odżywiania, a w naszej diecie górę bierze świąteczna tradycja. wszystkie Panie domu, które przygotowują świąteczne potrawy powinny przede wszystkim kierować się zasadami zdrowego odżywiania i kuchnia nawet na święta powinna być w miarę lekka. Poniżej propozycja na bigos w wersji light, możenie smakuje on jak tradycyjny, jak dla mnie nawet lepiej. Życzę smacznego.




Składniki (na duży garnek):
  • 1/2 główki dużej białej kapusty
  • 2- 3  marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 papryka
  • 1 por
  • 2 golonki  lub uda z indyka bez skóry
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, pieprz ziarnisty liście laurowe, inne ulubione zioła

Kapustę szatkujemy, marchew, pora i cukinię kroimy w półtalarki, paprykę w kostkę. W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek, dusimy na niej pora, gdy por będzie zeszklony, wrzucamy kapustę oraz pozostałe warzywa, wkładamy w całości golonki z indyka bez skóry, zalewamy wodą, nad poziom wszystkich składników. Całość gotujemy aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso będzie miękkie, wyciągamy je. Czekamy chwilę, aż ostygnie, oddzielamy mięso od kości, drobno kroimy. Odlewamy całą wodę od kapusty, wrzucamy mięso, chwilę dusimy, przyprawiamy do smaku, dodajemy koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy. Smacznego!!!!







Prześlij komentarz