Składniki na jedna porcję
- Mięso z piersi kurczak około 70 -100 g
- Papryka 70 g - 1/2 papryki
- Ogórek 50 g
- Słonecznik łuskany (wcześniej uprażony)- 1 łyżka
- Oliwa z oliwek 1 łyżeczka
- Musztarda - 1 łyżeczka
- Sok z cytryny - 1 łyżeczka
- Miód -1 łyżeczka
Pierś z
kurczaka natrzeć oliwą i przyprawą do kurczaka (lub ulubionymi ziołami).
Odstawić do lodówki na 15 minut, a następnie usmażyć na grillu elektrycznym lub
patelni grillowej. Sałatę lodową podrzeć na kawałki i wrzucić do miseczki.
Ogórek pokroić w półksiężyce, a paprykę w mniejsze paseczki. Całość dorzucić do
sałaty. Pierś usmażoną na grillu pokroić w paseczki, wrzucić do miski z resztą
składników, polać sosem miodowo-musztardowym, wymieszać. Posypać uprażonymi ziarnami słonecznika.
Sos miodowo musztardowy do sałatki: ( Musztarda - 1 czubata łyżeczka, Miód - 1 łyżeczka,
Oliwa z oliwek - 1 łyżeczka, Cytryna - 1 łyżeczka soku z cytryny -Do miseczki
wlać 2 łyżeczki miodu, dodać musztardę. Następnie stopniowo wlewać oliwę cały
czas mieszając. Na koniec dodać łyżeczkę soku z cytryny i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz