Składniki na 1 porcję:
- Mięso z piersi kurczaka około 100-150 g
- Ziemniaki około 200 g
- Marchew 100 g - 1 średnia
- Brukselka - 150 g
- Jogurt naturalny około 75 g - 1/2 kubka
- Chrzan tarty - 15 g - 1 łyżka
- natka pietruszki
- sól, pieprz, ulubione zioła
Mięso zalać zimna wodą, zagotować, łyżką cedzakową ściągnąć szumowinę, dodać trochę soli. Marchew pokroić na grube słupki, ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do gotującego się mięsa, gotować do czasu, aż warzywa będą pół miękkie, a mięso całkowicie miękkie. Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, osączyć. Podawać z sosem przygotowanym z jogurtu wymieszanego z chrzanem lub czosnkiem, posypać natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz