środa, 26 listopada 2014

Kurczak z warzywami w sosie chrzanowym

Jesienne danie dietetyczne z warzywem młodości w roli głównej -  czyli brukselką.Brukselka przez wielu nie lubiana bardzo dobrze wpływa na stan, włosów, cery i paznokci. Idealna dla osób zestresowanych (mnóstwo witamin z grupy B (B1 i kwas foliowy)).





Składniki na 1 porcję:
  • Mięso z piersi kurczaka około 100-150 g
  • Ziemniaki około 200 g 
  • Marchew 100 g - 1 średnia
  • Brukselka - 150 g
  • Jogurt naturalny około 75 g - 1/2 kubka
  • Chrzan tarty - 15 g - 1 łyżka
  • natka pietruszki 
  • sól, pieprz, ulubione zioła



Mięso zalać zimna wodą, zagotować, łyżką cedzakową ściągnąć szumowinę, dodać trochę soli. Marchew pokroić na grube słupki, ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić do gotującego się mięsa, gotować do czasu, aż warzywa będą pół miękkie, a mięso całkowicie miękkie. Mięso i warzywa wyjąć z wywaru, osączyć. Podawać z sosem przygotowanym z jogurtu wymieszanego z chrzanem lub czosnkiem, posypać natka pietruszki.


Prześlij komentarz