środa, 26 listopada 2014

Pieczony filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i szpinakiem




Składniki na 1 porcję
  •  Mięso z piersi kurczaka około 100 g
  •  Szpinak 50 g
  • Pomidory suszone w zalewie z oliwy 20 g
  •  Oliwa z oliwek 5 g 
  • Ryż naturalny około 50 g
  • Brokuły około 100g
  • Pomidor około 100 g
  • Jogurt naturalny 30 g -2 łyżki
  • natka pietruszki
  • Czosnek 2 ząbki


Fileta z piersi kurczaka, lekko rozbić, natrzeć przygotowaną marynatą, rozłożyć kilka liści świeżego szpinaku i suszone pomidory, całość zwinąć w rulon i obwinąć folią aluminiową, przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku aż będzie miękka lub grillować na grillu elektrycznym. Podawać z ryżem, brokułami i pomidorami polanymi sosem czosnkowym.
Sos czosnkowy: 2 łyżki jogurtu naturalnego mieszamy z rozgniecionym ząbkiem czosnku, sola i pieprzem oraz ulubionymi ziołami i natka pietruszki
Marynata: czosnek posiekać, rozetrzeć z solą, dodać oliwę z zalewy od pomidorów tymianek.



Prześlij komentarz