Bataty są słodkie w smaku, miękkie i delikatne. I znacznie zdrowsze od
zwykłych ziemniaków. 100 g batatów zaspokaja w 500 proc. dzienne zapotrzebowanie na witaminę A
(beta-karoten), w ponad 50 proc. na witaminę C i więcej niż w 10 proc.
na błonnik. W batatach znajdziemy dużo białka o właściwościach
antyoksydacyjnych, witaminę B6 (chroni przed chorobami serca), a także
cenne dla zdrowia pierwiastki – żelazo, potas, mangan, miedź. Co
ważne, w batatach siedzą enzymy, które rozkładają skrobię do cukrów,
dzięki czemu jej ilość jest praktycznie zerowa. Słodkie ziemniaki
zawierają także działający przeciwnowotworowo kwas chlorogenowy,
luteinę, zeaksantynę chroniącą przed rakiem i chorobami oczu oraz
sterole roślinne zmniejszające stężenie złego cholesterolu. Bataty
praktycznie nie mają tłuszczu. Powinny po nie sięgać przede wszystkim
osoby z nowotworami jelita cienkiego czy okrężnicy i z chorobami układu
krążenia oraz płuc (zwłaszcza palacze). Bataty chronią przez astmą,
osteoporozą, wzmacniają odporność.
Składniki
- 2 bataty
- oliwa z oliwek
- tymianek, rozmatyn
- -sól i pieprz
- jogurt naturalny
- chrzan, tary
- sól
- pieprz
- ulubione zioła, np. prowansalskie
Bataty kroimy na ćwiartki (nie obieramy), ja tym razem obrałam, ale nie ma takiej potrzeby
Tak przygotowane ziemniaki lekko solimy i doprawiamy najlepiej świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i rozmarynem, polewamy oliwą z oliwek.
Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i zapiekamy około 30-40 min (ziemniaki powinny się lekko zrumienić).
Aby przełamać słodki smak batatów, można podać je z dipem chrzanowym lub czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz