O kaszy jaglanej już pisałam, ale będę ją często proponować ze względu na jej właściwości. Kasza jaglana, jako jedyna wśród zbóż ma odczyn zasadowy, czyli nie
zakwasza organizmu, a podnosi jego odporność. Doskonale nadaje się na pożywienie dla
maluchów (m.in. wspomaga wzrost). Powinniśmy po nią sięgać podczas
infekcji (ma działanie odtoksyczniające, przeciwgrzybicze, jest pomocna
przy leczeniu niestrawności i biegunek. Natomiast szpinak, bogaty jest w beta-karoten i luteinę, które są potężnymi antyoksydantami. Natomiast jajko zawiera komplet aminokwasów,
których nasz organizm nie potrafi wytwarzać, musi więc otrzymywać je z
pokarmem. Aminokwasy przyswajane są niemal w całości i wykorzystywane
np. do budowy mięśni. Co ciekawe, żółtko zawiera ich więcej niż białko. W jajku znajdują się m.in.:
żelazo, fosfor, siarka, wapń, potas, chlor i cynk oraz jod, a także
witaminy A, D, E oraz z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy. Dlatego jajek
nie może zabraknąć w diecie kobiet ciężarnych, karmiących, dzieci,
młodzieży i rekonwalescentów. Jajko chroni oczy (żółtko), poprawia pamięć i koncentrację, dba o skórę, odchudza (tylko białko).
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (nie ugotowanej)
- 1 opakowanie świeżego szpinaku -450 g
- 2 jajka
- mała cebula
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek
- olej kokosowy
Kaszę jaglana wypłukać na sitku kilka razy. Do garnka wlać 2,5 szklanki wody i wsypać 1 szklankę kaszy jaglanej. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia około 15 min. pod przykryciem, nie mieszać (aby się nie przypaliła). Małą cebule pokroić drobno razem z czosnkiem, podsmażyć na odrobinie oleju, dodać pokrojony czosnek, gdy cebula będzie miękka dodać szpinak, dusić aż szpinak zmięknie i odparuje woda.
Podsmażony szpinak odsączyć z nadmiaru wody. Dodać do kaszy jaglanej, wbić 2 jajka, przyprawić solą, pieprzem, gałka muszkatołową. Wymieszać i formowa kotlety. Na rozgrzana patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek, smażyć kotlety z obu stron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz