Jeśli macie od czasu do czasu ochotę na pasztet, a boicie się
wziąć do ust tego który jest w sklepach w składzie z MOM'em czyli mięsem
oddzielonym mechanicznie, w składzie którego są elementy tkanki
łącznej, chrząstki, a nawet pewne
ilości tkanki kostnej! Komponent ten stanowić może nawet 40% składu
rynkowych pasztetów. Oprócz wspomnianego wyżej mięsa oddzielonego
mechanicznie, recepturę
rynkowych pasztetów tworzą także inne "wysokojakościowe" składniki, np.
skóry z kurcząt. Ciekawymi
dodatkami są także: kasza manna, glukoza, maltodekstryna no i
oczywiście wszechobecne białko
sojowe. Resztę składu stanowią stabilizatory, wzmacniacze smaku,
przyprawy, podroby (nieraz jedynie 2 – 3%), a niekiedy także – mięso,
choć nie zawsze ;-) Dlatego sięgacie już po pasztet zróbcie go sami,
mam dla was bardzo szybki przepis na dobry pasztet.
Składniki:
- 600 g Mięsa z piersi kurczaka (1 podwójna pierś)
- 200 g Wątróbka drobiowa (może być trochę więcej)
- 150 g Cebula - 1 duża sztuka
- 1 jajko
- 1 namoczona w mleku bułka
- 2-3 ząbki czosnku
- duża ilośc majeranku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Mięso z kurczaka i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, gdy mięso będzie zarumienione dodać oczyszczone wątróbki drobiowe, podsmażyć wszystko aż wątróbka się zetnie, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i dużą ilością majeranku. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso i wątróbkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać jajko i namoczoną w mleku bułkę. Wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić. Masę przełożyć do foremki keksowej o długości 20 cm i piec około 40 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz