wtorek, 8 kwietnia 2014

Błyskawiczny pasztet z kurczaka




Jeśli macie od czasu do czasu ochotę na pasztet, a boicie się wziąć do ust tego który jest w sklepach w składzie z MOM'em czyli mięsem oddzielonym mechanicznie, w  składzie którego są elementy tkanki łącznej, chrząstki, a nawet pewne ilości tkanki kostnej! Komponent ten stanowić może nawet 40% składu rynkowych pasztetów. Oprócz wspomnianego wyżej mięsa oddzielonego mechanicznie, recepturę rynkowych pasztetów tworzą także inne "wysokojakościowe" składniki, np. skóry z kurcząt. Ciekawymi dodatkami są także: kasza manna, glukoza, maltodekstryna  no i oczywiście wszechobecne białko sojowe. Resztę składu stanowią stabilizatory, wzmacniacze smaku, przyprawy, podroby (nieraz jedynie 2 – 3%), a niekiedy także – mięso, choć nie zawsze ;-)  Dlatego sięgacie już po pasztet zróbcie go sami, mam dla was bardzo szybki przepis na dobry pasztet.


Składniki:
  • 600 g Mięsa z piersi kurczaka (1 podwójna pierś)
  • 200 g Wątróbka drobiowa (może być trochę więcej)
  • 150 g Cebula - 1 duża sztuka
  • 1 jajko
  • 1 namoczona w mleku bułka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • duża ilośc majeranku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek


Mięso z kurczaka i cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, gdy mięso będzie zarumienione dodać oczyszczone wątróbki drobiowe, podsmażyć wszystko aż wątróbka się zetnie, przyprawić solą, pieprzem, czosnkiem i dużą ilością majeranku. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso i wątróbkę zmielić w maszynce do mielenia mięsa, dodać jajko i namoczoną w mleku bułkę. Wszystko wymieszać, ewentualnie doprawić. Masę przełożyć do foremki keksowej o długości 20 cm i piec około 40 min.



Prześlij komentarz