wtorek, 15 kwietnia 2014

Zupa pomidorowa z klopsikami


Składniki
  • Soczyste pomidory
  • papryczka chilli
  • cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pasatta  pomidorowa
  • bulion warzywny
  • oliwa z oliwek
  • makaron pełnoziarnisty
  • bazylia, sól, pieprz
Klopsiki:
  • mięso mielone z piersi indyka
  • posiekana bazylia

Pomidory i papryczki chilli  pokroić. Cebulę i czosnek pokroić. W rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, dusić aż cebula będzie miękka. Dodać pomidory, chilli, bulion.  Gotować 20 min na małym ogniu, zupę przetrzeć na sicie i wlać  do rondla, dodać pasatte pomidorową. Mięso wymieszać z bazylią, uformować kuleczki. Wrzucić klopsiki i gotować około 10 min na małym ogniu. Przyprawić do smaku, przed podaniem dodać makaron ugotowany al dente.


Prześlij komentarz