poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Zupa krem z koprem włoskim i szynką prosciutto



Koper włoski -fenkuł można grillować, dusić, jeśc na surowo. Dobrze wpływa na trawienie, pobudza pracę żołądka i jelit).
Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów. Jedno warzywo pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1 również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%.  Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. A duża zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki. Zawartość potasu sprzyja obniżeniu ciśnienia krwi, zapobiega udarom i zawałom. Z kolei błonnik obniża poziom cholesterolu. Ma niską zawartość kaloryczną ;-)


Składniki:
  • szynka prosciutto(lub inna długo dojrzewająca)
  • cebula
  • czosnek
  • ziemniaki
  • koper włoski
  • bulion warzywny
  • oliwa z oliwek
  • koperek
  • biały pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek)

Szynkę podsmażyć bez tłuszczu.Obraną cebulę i czosnek posiekać, ziemniaki pokroić na kostkę. Bulwę kopru pokrój (wytnij rdzeń). W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę oraz czosnek, dus aż będą miękkie. Dodaj koper włoski i smaż 5 min, mieszając. Włóż ziemniaki i smaż kolejne 2 min. Wlej bulion, gotuj na małym ogniu (15-20 min), aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksuj, przypraw do smaku. Przed podaniem posyp koperkiem i szynką.

 




Prześlij komentarz