Koper włoski -fenkuł można grillować, dusić, jeśc na surowo. Dobrze wpływa na trawienie, pobudza pracę żołądka i jelit).
Fenkuł jest bardzo cennym źródłem witamin i minerałów. Jedno warzywo
pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C, na potas w 50%, wit.B1
również w 50%, błonnik - 33% a kwas foliowy w 23%. Fenkuł zawiera silne przeciwutleniacze, które zapobiegają rozwojowi
komórek rakowych. A duża zawartość witaminy C wspomaga układ
odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki. Zawartość potasu sprzyja
obniżeniu ciśnienia krwi, zapobiega udarom i zawałom. Z kolei błonnik
obniża poziom cholesterolu. Ma niską zawartość kaloryczną ;-)
Składniki:
- szynka prosciutto(lub inna długo dojrzewająca)
- cebula
- czosnek
- ziemniaki
- koper włoski
- bulion warzywny
- oliwa z oliwek
- koperek
- biały pieprz, gałka muszkatołowa, czosnek)
Szynkę podsmażyć bez tłuszczu.Obraną cebulę i czosnek posiekać, ziemniaki pokroić na kostkę. Bulwę kopru pokrój (wytnij rdzeń). W rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę, wrzuć cebulę oraz czosnek, dus aż będą miękkie. Dodaj koper włoski i smaż 5 min, mieszając. Włóż ziemniaki i smaż kolejne 2 min. Wlej bulion, gotuj na małym ogniu (15-20 min), aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zmiksuj, przypraw do smaku. Przed podaniem posyp koperkiem i szynką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz