czwartek, 17 kwietnia 2014

Ekspresowa zupa z soczewicy



Składniki:
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 cebula
  • 1/4 główki włoskiej kapusty
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • koper
  • sól, pieprz, ewentualnie curry, majeranek


Soczewicę opłukać i odsączyć. Cebulę i czosnek posiekać. Obrane ziemniaki pokroić na kawałki. Kapustę poszatkować. W garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i smażyć chwilę razem. Wlać bulion i wrzucić pomidory z puszki, dodać kapustę i soczewicę. Gotować 15-20 min, aż ziemniaki zmiękną. Przyprawić do smaku, posypać koperkiem


Prześlij komentarz