Składniki:
- 4 średnie ziemniaki
- 1,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 1/4 główki włoskiej kapusty
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- koper
- sól, pieprz, ewentualnie curry, majeranek
Soczewicę opłukać i odsączyć. Cebulę i czosnek posiekać. Obrane ziemniaki pokroić na kawałki. Kapustę poszatkować. W garnku rozgrzać oliwę. Podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki i smażyć chwilę razem. Wlać bulion i wrzucić pomidory z puszki, dodać kapustę i soczewicę. Gotować 15-20 min, aż ziemniaki zmiękną. Przyprawić do smaku, posypać koperkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz