wtorek, 29 kwietnia 2014

Szparagi z makaronem w sosie pomidorowym

 Uwielbiam szparagi, niestety na moje ulubione zielone trzeba poczekać jeszcze parę dni. Szparagi są bardzo nisko kaloryczne (18 kcal na 100 g), pobudzają pracę nerek i zawierają dużo białka. Są cennym źródłem witamin, magnezu, potasu, żelaza, selenu. Moje ulubione przyrządzam zapiekane w sosie beszamelowym, dzisiaj wersja bardziej dietetyczna, ale również smaczna.
Szparagi są cennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-niskokaloryczne-zdrowe-i-wykwintne_36551.html
Szparagi są cennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-niskokaloryczne-zdrowe-i-wykwintne_36551.html
Szparagi są cennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-niskokaloryczne-zdrowe-i-wykwintne_36551.html
Szparagi są cennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-niskokaloryczne-zdrowe-i-wykwintne_36551.html
Szparagi są cennym źródłem witamin, potasu, magnezu, żelaza, selenu i fosforu.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/szparagi-niskokaloryczne-zdrowe-i-wykwintne_36551.html



Składniki: (na 3porcje)
  • 1 kg szparagi
  • 150 g makaronu razowego
  • szalotka
  • por
  • czosnek
  • pomidory z puszki - 1 szklanka
  • oliwa z oliwek (1 łyżeczka)
  • ser parmezan
  • sól, pieprz czarny, pieprz biały, gałka muszkatołowa
  • bazylia, majeranek, ulubione zioła, szczypiorek



  

Szparagi obieramy, gotujemy w wysokim garnku około 6 min. Makaron gotujemy al dente około 8 min ( w zależności od producenta). Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojona szalotkę oraz por i czosnek, gdy por będzie miękki dodajemy  pomidory z puszki, chwile podsmażamy, przyprawiamy ziołami, dodajemy ugotowany odcedzony makaron oraz ugotowane szparagi (można je pokroić). Chwilę podsmażamy mieszając. przed podaniem posypujemy startym parmezanem


Prześlij komentarz