wtorek, 8 kwietnia 2014

Pulpety na zielono w sosie pomidorowym z kaszą gryczaną




Składniki
  • Zmielone mięso z piersi indyka
  • Seler naciowy
  • Natka pietruszki
  • szczypior
  • Białko jajka
  • Otręby żytnie
  • Cebula
  • sól,pieprz, majeranek, bazylia, czosnek
  • Kasza gryczana
Sos:
  • Pasatta pomidorowa
  • czosnek, oregano, świeża bazylia, sól, pieprz, słodka paryka

Szczypiorek, natkę pietruszki, cebulę, seler naciowy drobno kroimy, dodajemy mięso mielone, białko jaja, przyprawiamy sola, pieprzem, czosnek, otręby żytnie papryka ostra, słodka. Wszystko razem mieszamy, formujemy kulki, Smażymy na patelni  bez tłuszczu z dwóch stron. Na głębokiej patelni wlewamy passatę pomidorową lub pomidory w puszcze, przyprawiamy, bazylia, oregano, pieprz, wkładamy kotlety do sosu i dusimy parę minut. Podajemy z kaszą gryczaną.






Prześlij komentarz