Składniki:
- 2 pęczki botwinki
- mały pęczek koperku
- mały pęczek szczypiorku
- duży ogórek zielony
- 1l kefiru lub maślanki
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- jajka na twardo
Buraczki obieramy i kroimy drobno wraz z
botwinką. Zalewamy szklanką bulionu, gotujemy aż buraczki zmiękną. Przyprawiamy. Zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do ostudzenia.
Najlepiej przygotować wywar dzień wcześniej. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Dodajemy kefir lub maślankę. Wkładamy na kilka godzin do
lodówki.
Do chłodnika możemy dodać także chrzan, jeśli chcemy, aby był bardziej wyrazisty w smaku.
Do chłodnika możemy dodać także chrzan, jeśli chcemy, aby był bardziej wyrazisty w smaku.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz