środa, 21 maja 2014

Chłodnik litewski czyli chłodnik z botwinki

Idealna propozycja na najbliższe upalne dni, nie wykłada dużo nakładu pracy, a jest bardzo pyszny i pożywny, zawiera dużo  witamin i mikroelementów. Botwinka czyli młode liście buraków zawierają dużo witamin np. A i C, wapnia i żelaza. Zupa z ich liści odkwasza i odtruwa organizm, łagodzi nerwy ;-)




Składniki:
  • 2 pęczki botwinki
  • mały pęczek koperku
  • mały pęczek szczypiorku
  • duży ogórek zielony
  • 1l kefiru lub maślanki
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • jajka na twardo

Buraczki obieramy i kroimy drobno wraz z botwinką. Zalewamy szklanką bulionu, gotujemy aż buraczki zmiękną. Przyprawiamy. Zestawiamy z ognia, dodajemy sok z cytryny i zostawiamy do ostudzenia. Najlepiej przygotować wywar dzień wcześniej. Ogórki obieramy, kroimy w kostkę. Rzodkiewki kroimy w kostkę. Dodajemy kefir lub maślankę. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Do chłodnika możemy dodać także chrzan, jeśli chcemy, aby był bardziej wyrazisty w smaku. 
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.


Prześlij komentarz