sobota, 17 maja 2014

Jajka na roszponce ze szparagami w sosie musztardowym

Jak co roku z utęsknieniem czekam na sezon szparagowy, w tym czasie jem je praktycznie codziennie, na obiad, śniadanie, kolację. Uwielbiam zarówno zielone jak i białe. Dzisiejsza moja propozycja nadaję się zarówno na śniadanie jak i kolację.

Jajka na roszponce ze szparagami - "sałatka królewska"


Składniki:
  • 2 jajka
  • sałata roszponka
  • 1 pomidor malinowy
  • szparagi zielone
Sos musztardowy:
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżeczka musztardy
W garnku gotujemy wodę z odrobiną octu, do gotującej się wody (na małym ogniu) w bijamy jajka, gotujemy około 1-2 min. Zielone szparagi gotujemy 4-5 min.
Roszponkę wykładamy na talerz, pomidora kroimy w ćwiartki, kładziemy na roszponkę , dodajemy ugotowane szparagi, na sałatę kładziemy jajka, polewamy sosem musztardowym.








Prześlij komentarz