Składniki: (na 4 porcje)
- 1 kg szparagów
- 200 g makaronu pełnoziarnistego
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżka startego parmezanu lub sra z niebieską pleśną
- 2-3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
- pieprz biały
Makaron gotujemy al dente. Cebulkę kroimy i podsmażmy z wyciśniętym czosnkiem podsmażamy razem ze szparagami i ziołami.
Sos beszamelowy:
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mleko i mąkę mieszamy aż sos zgęstnieje, dodajemy przyprawy i ser. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem
Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, szparagi polewamy sosem beszamelowym, dodajemy świeże zioła. Zapiekamy 10-15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz