sobota, 17 maja 2014

Szparagi w sosie beszamelowym z makaronem



Składniki: (na 4 porcje)
  • 1 kg szparagów
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
sos beszamelowy:
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka startego parmezanu lub sra z niebieską pleśną
  • 2-3 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • pieprz biały
Ulubione zioła np. tymianek

Makaron gotujemy al dente. Cebulkę kroimy i podsmażmy z wyciśniętym czosnkiem podsmażamy razem ze szparagami i ziołami.

Sos beszamelowy:
Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy mleko i mąkę mieszamy aż sos zgęstnieje, dodajemy przyprawy i ser. Na koniec dodajemy podsmażoną cebulkę z czosnkiem

Do naczynia żaroodpornego wkładamy makaron, szparagi polewamy sosem beszamelowym, dodajemy świeże zioła. Zapiekamy 10-15 min.








Prześlij komentarz