Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 2 torebki ryżu
- 1 duża pierś z kurczaka
- pieczarki
- papryka
- cebula
- sól, pieprz, majeranek, kurkuma,ulubione zioła
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 300 ml bulionu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- przyprawy
- natka pietruszki
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, do wody dodajemy kurkumy, aby ryż nabrał żótej barwy.
Cebulę, pieczarki i paprykę drobno kroimy, smażymy na łyżeczce oliwy, dodajemy małe liście kapusty (pokrojone). Przyprawiamy.
Do ugotowanego ryżu dodajemy podsmażone warzywa oraz zmieloną pierś z kurczaka, przyprawiamy do smaku.
Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy farsz, zawijamy gołąbki.
Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty, kładziemy gołąbki, zalewamy wodą (lub sosem pomidorowym), przykrywamy pokrywką, pieczemy około 1 godz.
Sos pomidorowy:
Gotujemy bulion. Do bulionu dodajemy 1 łyżkę mąki (rozrobionej z wodą) i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy, chwilę gotujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz