czwartek, 29 maja 2014

Dietetyczne gołąbki z młodej kapusty

Dzisiaj tradycyjne danie w odmienionej lekkiej wersji.

Składniki:
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2 torebki ryżu
  • 1 duża pierś z kurczaka
  • pieczarki
  • papryka
  • cebula
  • sól, pieprz, majeranek, kurkuma,ulubione zioła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
 Sos pomidorowy: (opcjonalnie)
  • 300 ml bulionu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • przyprawy
  • natka pietruszki
Z kapusty wycinamy głąb, chwilę gotujemy, ale nie za długo, aby za bardzo nie zmiękła. Odzielamy liście.

Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, do wody dodajemy kurkumy, aby ryż nabrał żótej barwy.

Cebulę, pieczarki i paprykę drobno kroimy, smażymy na łyżeczce oliwy, dodajemy małe liście kapusty (pokrojone). Przyprawiamy.

Do ugotowanego ryżu dodajemy podsmażone warzywa oraz zmieloną pierś z kurczaka, przyprawiamy do smaku.

Z liści ścinamy zgrubienia, nakładamy farsz,  zawijamy gołąbki.

Naczynie żaroodporne wykładamy liśćmi kapusty, kładziemy gołąbki, zalewamy wodą (lub sosem pomidorowym), przykrywamy pokrywką, pieczemy około 1 godz.

Sos pomidorowy:
Gotujemy bulion. Do bulionu dodajemy 1 łyżkę mąki (rozrobionej z wodą) i koncentrat pomidorowy, przyprawiamy, chwilę gotujemy.


 

 

Prześlij komentarz