czwartek, 8 maja 2014

Zielony koktajl z jabłka, pomarańczy i natki pietruszki.


Zielony koktajl z jabłka, pomarańczy i natki pietruszki. Bomba witaminowa.



W jabłkach znajdziemy wiele cennych witamin oraz błonnika (szczególnie w skórce). W ich składzie mamy: witaminę A, B1, B2, B3, E, K i PP. Oprócz witamin, jabłka zawierają niezwykle cenne dla organizmu: żelazo, magnez, potas, cynk, miedź i krzem. Natka pietruszki z kolei zawiera potas, żelazo, magnez, sód, wapń, fosfor, bardzo dużo witaminy C i karotenu, prowitaminę A. Pietruszka polecana jest osobom pragnącym oczyścić organizm z toksyn. Natka pietruszki działa antyseptycznie, moczopędnie i przyspiesza proces trawienia.Pomarańcza ma dużo beta-karotenu i witaminy C oraz wody. Woda doskonale wypłukuje z organizmu toksyny. Jedna pomarańcza pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Pomarańcze dostarczają też dużo witamin z grupy B (w tym kwas foliowy) korzystnych dla skóry i nerwów oraz cennego potasu, od którego zależy prawidłowe ciśnienie krwi i rytm serca. Pomarańcze obfitują także w błonnik pokarmowy, który usprawnia przemianę materii. Warto jeść pomarańcze razem z błonkami rozdzielającymi cząstki oraz białą częścią skórki. Znajdują się tam bowiem flawonoidy, które wzmacniają działanie witaminy C. To właśnie dlatego witamina C naturalnego pochodzenia jest lepiej przyswajalna niż jej syntetyczny odpowiednik.
W efekcie otrzymujemy więc istną bombę witaminową. Zamiast kupować różnorodne witaminy i suplementy diety warto zrobić sobie koktajl, smaczny, tani i zdrowy.


Składniki:
  • 1 jabłko ze skórką
  • 1 pomarańcza z błonkami
  • Pęczek natki pietruszki wraz z łodygami

Jabłko, pomarańczę oraz natke pietruszki pokroić, dodać około 700 ml wody mineralnej, zmiksować.



Prześlij komentarz