Dziś polecam pestki dyni. Właściwości pestek sprawiają, że mogą być one pomocne w leczeniu stanów zapalnych skóry, czy wypadania włosów. Są kaloryczne, ale i zdrowe. Zawierają wiele witamin (w tym witaminy B1, B2, B3 i B9) oraz mikroelementy takie jak
mangan, magnez, fosfor, cynk czy żelazo. Właściwości tych
pestek to także zasługa fitosterolom, który bywa wykorzystywany w
leczeniu chorób prostaty i profilaktyce przeciwmiażdżycowej. Pestki dyni
to także skarbnica cynku - niezwykle pomocnego w leczeniu skóry ze skłonnościami do trądziku,
włosów ze skłonnościami do wypadania, czy paznokciami ze skłonnością do
łamania się. Krótko mówiąc, pestki z dyni wzmacniają nasz organizm i
przyczyniają się do tego, że wyglądamy pięknie i zdrowo. Jak pokazały badania, zawarta w
pestkach dyni kukurbitacyna – nieszkodliwa dla człowieka, jest szkodliwa
dla znajdujących się w jego organizmie drobnoustrojów, czy robaków. To
sprawia, że pestki z dyni są wykorzystywane również w walce z pasożytami układu pokarmowego.
Takie pasożyty, to tasiemce, owsiki, czy glisty. Pestki z dyni to także lecytyna. Jeśli masz kłopoty z koncentracją, masz też kolejny powód, by jeść pestki z dyni (właściwości lecytyny są także nieocenione w procesach przemiany materii).
Składniki:
- Tuńczyk w wodzie
- Sałata mix
- Papryka czerwona
- Ogórek
- Dynia, pestki
- Olej rzepakowy uniwersalny
- Olej z pestek dyni
- Sok z cytryny
Pestki dyni
uprażyć na suchej patelni i odstawić.
Tuńczyka dokładnie osączyć na sitku, a następnie na papierowych ręcznikach – ważne, by pozbyć się jak najwięcej wilgoci, bo inaczej tuńczyk będzie pryskał na patelni.
Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić tuńczyka i smażyć, aż będzie brązowy i chrupiący.
Sałatę umyć i osuszyć, przełożyć do miski. Ogórek obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę pokroić w paseczki. Dodać do sałaty.
Olej z pestek dyni wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, sosem polać sałatkę. Na koniec posypać pestkami dyni.
Na wierzch nałożyć tuńczyka.
Tuńczyka dokładnie osączyć na sitku, a następnie na papierowych ręcznikach – ważne, by pozbyć się jak najwięcej wilgoci, bo inaczej tuńczyk będzie pryskał na patelni.
Na patelni rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić tuńczyka i smażyć, aż będzie brązowy i chrupiący.
Sałatę umyć i osuszyć, przełożyć do miski. Ogórek obrać i pokroić w półplasterki. Paprykę pokroić w paseczki. Dodać do sałaty.
Olej z pestek dyni wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem, sosem polać sałatkę. Na koniec posypać pestkami dyni.
Na wierzch nałożyć tuńczyka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz