wtorek, 10 czerwca 2014

Risotto cukiniowo - pieczarkowe z serem feta

Kolejny pomysł na bardzo szybki, smaczny, łatwy do przygotowania i przede wszystkim pożywny obiad. Nie dodawałam nigdy wcześniej sera typu Feta do dań na ciepło, ale  było to dla mnie miłe zaskoczenie.



Składniki (na 2 porcje)
  • 1 Duża cukinia
  • 200 g Pieczarek
  • 1 Cebula
  • 100 g Ryżu do risotto - Arborio
  • 70 g Sera typu Feta
  • 500 ml bulionu
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • pieprz, tymianek
Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy pokrojone drobno pieczarki oraz cukinię (cukinii nie obieramy). Chwile podsmażamy, dodajemy surowy ryż, podlewamy odrobina bulionu. Gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, gdy ryż wchłonie cały płyn dolewamy kolejną porcję. Czynność powtarzamy, aż ryż będzie miękki i wchłonie cały bulion. (pod koniec gotowania zamiast bulionu można dodać odrobinę białego wina). Na samym końcu dodajemy pokruszony ser feta, mieszamy wszystko razem, czekamy aż ser się roztopi, przyprawiamy pieprzem i świeżym tymiankiem. Na talerzu posypujemy szczypiorkiem.
 Smacznego ;-)




Prześlij komentarz