niedziela, 15 czerwca 2014

Łazanki z młodej kapusty w wersji light


Jedzenie dietetyczne nie musi być nudne. Praktycznie większość znanych nam potraw można "odchudzić" i zjeść z czystym sumieniem będąc na diecie. Dzisiejsza moja propozycja to łazanki z młodą kapustą z mięsem z ud z kurczaka. Równie dobrze można użyć pierś z kurczaka, ale dla odmiany, żeby nie było nudno tym razem udka.


Składniki (na 2 porcje):
  • 2 udka z kurczaka
  • 100 g makaronu razowego
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • koperek
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną cebulę, z udek ściągamy skórę, oddzielamy mięso od kości, kroimy w cząstki, podsmażamy, dodajemy pokrojoną w talarki marchewkę, paprykę, poszatkowaną kapustę i pokrojone pomidory. Wszystko razem dusimy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa zmiękną, przyprawiamy do smaku np. solą, pieprzem, papryką, majerankiem. Dodajemy dużą ilość koperku. Makaron gotujemy al dente. Gdy makaron będzie gotowy, odcedzamy go, do garnka przekładamy ugotowane warzywa, dodajemy makaron, wszystko razem mieszamy, chwilkę możemy podgotować.
 






 


Prześlij komentarz