piątek, 27 czerwca 2014

Pieczeń z kurczaka faszerowana szpinakiem do kanapek

Od dawna nie kupuję wędlin w sklepie, od dłuższego czasu piekę pierś z indyka. Dzisiaj propozycja trochę bardziej urozmaicona i zamiast indyka kurczak, czyli pieczona pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem z serem feta.






Składniki:
  • 1duża pierś z kurczaka około 600 g
  • 200 g szpinaku
  • 20 g sera feta
  • oliwa z oliwek
  • ulubione zioła np. rozmaryn, sól, pieprz, papryka, czosnek

Do miski wlewamy  około 10 g oliwy z oliwek (2 łyżeczki), wsypujemy ulubione przyprawy, wszystko razem mieszamy, do tak przygotowanej marynaty wkładamy pierś z kurczaka, dokładnie obtaczamy w ziołach i oliwie, zostawiamy na parę godzin do lodówki, aby mięso przeszło przyprawami. W tym czasie odsmażamy świeże liście szpinaku, aż zmięknie dodajemy czosnek, sól, pieprz, czosnek, gałkę muszkatołową. Jeżeli ze szpinaku nie wyparowała cała woda, odlewamy ją, dodajemy pokruszony ser feta, smażymy, aż ser się roztopi. Na zamarynowaną pierś kładziemy szpinak, zawijamy ją, obwiązujemy dratwą (u mnie wyszło to troche niezgrabnie, ale przecież to nie jest najważniejsze), wkładamy w rękaw do pieczenia, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. około 20-25 min.








Prześlij komentarz