piątek, 27 czerwca 2014

Minestrone czyli włoska zupa warzywna

Minestrone pochodzi z Włoch, jest to bardzo lekka zupka na bazie warzyw sezonowych, istnieje wiele jej wersji, np z kapustą lub bez, z fasolą, ciecierzycą itp. U mnie najczęściej powstaje na bazie tego co mam w lodówce, zawsze pyszna ;-)



Składniki :
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 cukinia
  • 2 pomidory
  • 2 garście fasolki szparagowej
  • 1 duży ziemniak
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 50 g makaronu pełnoziarnistego
  • 1l bulionu warzywnego
  • odrobina oliwy z oliwek
  • oregano, bazylia, papryka, pieprz, sól
Na odrobinie oliwy z oliwek podsmażamy cebulkę, dodajemy pokrojoną marchew, ziemniaki, chwilkę smażymy, dodajemy cukinię, seler naciowy, fasolkę szparagową, pomidory smażymy kolejną minutę. Dodajemy bulion warzywny, wszystko razem gotujemy około parę minut, doprawiamy do smaku na 8 min przed końcem gotowania dodajemy makaron. Dla lepszego smaku, możemy dodać starty parmezan (posypać na talerzu).






Prześlij komentarz