piątek, 27 czerwca 2014

Cukinia faszerowana kuskusem i tuńczykiem z serem feta


Ostatnio udało mi się kupić okrągłe cukinie. Postanowiłam je nafaszerować kaszą kuskus oraz tuńczykiem, wiem że nie brzmi to zbyt apetycznie, ale moje gotowanie to improwizacja ze składników które mam w kuchni. Danie wyszło bardzo pyszne zaskakujące smakiem, polecam.


Składniki na 3 szt.:
  • 3 cukinie
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 70 g kaszy kuskus
  • 1 marchewka
  • 1 pomidor
  • 1/2 cebuli
  • ser feta  do smaku 10-20 g
  • 5 g oliwy z oliwek
  • koncentrat pomidorowy lub dobrej jakości ketchup
  • szczypior
  • czosnek
  • sól, pieprz, ulubione zioła 
  • woda lub bulion 
Cukinie myjemy, obcinamy górę cukinii, wydrążamy gniazdo nasienne. Kasze kuskus zalewamy wrzątkiem 1 cm nad powierzchnię, przykrywamy. Odstawiamy na około 5 min. Na patelni podgrzewamy oliwę, smażymy cebulę, startą marchew, dodajemy pokrojonego pomidora. Do podsmażonych warzyw dodajemy tuńczyka, kaszę kuskus, szczypior oraz ser feta. Przyprawiamy do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewamy cukinię. Do blaszki wkładamy cukinię, wlewamy bulion lub wodę, tak aby przykryła cukinię do nacięcia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. około 1 godziny.








Prześlij komentarz