piątek, 21 marca 2014

Faszerowane roladki indycze z szynką parmeńską w sosie jogurtowym z kaszą gryczana i surówką z kapusty

Bardzo szybkie w przygotowaniu i niezwykle aromatyczne. Dzięki “osłonce” z szynki parmeńskiej są soczyste.



Składniki:
  • Pierś z indyka
  • Marchew
  • Papryka
  • Cebula
  • Szynka parmeńska lub inna długo dojrzewająca
  • Kasza gryczana
  • Starta skórka z cytryny
  • Czosnek
  • Oliwa z oliwek

Na sos:
  • Jogurt naturalny
  • Czerwona cebula
  • Szczypior
  • pieprz, sól

  • Ulubiona surówka

Pierś z indyka kroimy na plastry, rozbijamy delikatnie dłonią. Trzemy skórkę ze sparzonej cytryny, dodajemy wyciśnięty czosnek, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, sól, pieprz, smarujemy sznycle z indyka, odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Zamarynowane sznycle wyciągamy z lodówki, na środek kładziemy pokrojona w słupki marchewkę, paprykę i cebulę, zawijamy w rulonik. Każdą roladkę zawijamy w szynkę parmeńską.  Tak przygotowane zraziki zawijamy w folię aluminiową (każdy osobno). Pieczemy około 20 min. WS tym czasie gotujemy kasze gryczaną, robimy ulubiona surówke, oraz przygotowujemy sos.
Sos:
Do blendera wkładamy 1/2 czerwonej cebuli, szczypiorek, jogurt naturaly, sól, pieprz, wszystko razem miksujemy.

Upieczone roladki podajemy z kaszą gryczana i surówką, polewamy sosem jogurtowym

Prześlij komentarz