Jest to łuskane ziarno prosa. Zawartość składników odżywczych jest
zbliżona do kaszy jęczmiennej. Kasza jaglana ma bardzo korzystny profil aminokwasów.
Zawiera dużo egzogennego aminokwasu - tryptofanu najwięcej ze wszystkich
kasz. Kasza jaglana stanowi idealne źródło białka. Kasza jaglana to baza dla wielu bardzo wartościowych i odżywczych dań,
dlatego przepis na jej przygotowanie zamieszczam osobno. Jeśli tylko
masz dostęp do kasz ekologicznych skorzystaj! Kasza jaglana, jako jedyna wśród zbóż
ma odczyn zasadowy, czyli nie zakwasza organizmu a podnosi jego
odporność. Doskonale
nadaje się na pożywienie dla maluchów (m.in. wspomaga wzrost).
Powinniśmy po nią sięgać podczas infekcji (ma działanie
odtoksyczniające, przeciwgrzybicze), jest pomocna przy leczeniu
niestrawności i biegunek. Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą
zbawienny leczniczy wpływ na stawy i drogie panie, co najważniejsze korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów.
- Mięso z piersi kurczaka
- Fasolka szparagowa
- Por lub cebula
- Passata pomidorowa
- Bulion
- Kasza jaglana
- Pieprz, sól, bazylia, ulubione zioła, papryka słodka, odrobinę curry
- Otręby pszenne
Kurczaka przyprawiamy, grillujemy około 2-3 min na grillu elektrycznym. Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni, garnku podsmażamy por lub cebulę. Zalewamy 1/2 szklanki buliony, dodajemy fasolkę szparagową, gotujemy 8 min. po tym czasie dodajemy pulpę pomidorową lub pomidory w puszcze, zagotowujemy, dodajemy otręby do zagęszczenia, przyprawiamy, bazylią, sola, pieprzem, słodką papryką, majerankiem itp. Podajemy z kaszą i kurczakiem (zamiast grillować kurczaka można ugotować go w bulionie razem z fasolką)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz