środa, 26 marca 2014

Grillowany kurczak w pomidorach z kaszą jaglaną

Jako jedyna z gatunków kasz ma zarazem właściwości zasadotwórcze, antywirusowe i antybakteryjne. Stąd kaszę jaglaną poleca się na „odkwaszanie organizmu”, przeziębienia i wszelakiego rodzaju infekcje.  

Jest to łuskane ziarno prosa.  Zawartość składników odżywczych jest zbliżona do kaszy jęczmiennej. Kasza jaglana ma bardzo korzystny profil aminokwasów. Zawiera dużo egzogennego aminokwasu - tryptofanu najwięcej ze wszystkich kasz. Kasza jaglana stanowi idealne źródło białka. Kasza jaglana to baza dla wielu bardzo wartościowych i odżywczych dań, dlatego przepis na jej przygotowanie zamieszczam osobno. Jeśli tylko masz dostęp do kasz ekologicznych skorzystaj! Kasza jaglana, jako jedyna wśród zbóż ma odczyn zasadowy, czyli nie zakwasza organizmu a podnosi jego odporność. Doskonale nadaje się na pożywienie dla maluchów (m.in. wspomaga wzrost). Powinniśmy po nią sięgać podczas infekcji (ma działanie odtoksyczniające, przeciwgrzybicze), jest pomocna przy leczeniu niestrawności i biegunek. Zawiera rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny leczniczy wpływ na stawy i drogie panie, co najważniejsze korzystnie wpływającą na wygląd skóry, paznokci i włosów.




Składniki:
  • Mięso z piersi kurczaka
  • Fasolka szparagowa
  • Por lub cebula
  • Passata pomidorowa
  • Bulion
  • Kasza jaglana
  • Pieprz, sól, bazylia, ulubione zioła, papryka słodka, odrobinę curry
  • Otręby pszenne
Kurczaka przyprawiamy, grillujemy około 2-3 min na grillu elektrycznym. Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na patelni, garnku podsmażamy por lub cebulę. Zalewamy 1/2 szklanki buliony, dodajemy fasolkę szparagową, gotujemy 8 min. po tym czasie dodajemy pulpę pomidorową lub pomidory w puszcze, zagotowujemy, dodajemy otręby do zagęszczenia, przyprawiamy, bazylią, sola, pieprzem, słodką papryką, majerankiem itp.  Podajemy z kaszą i kurczakiem (zamiast grillować kurczaka można ugotować go w bulionie razem z fasolką)

Brak komentarzy: