piątek, 21 marca 2014

Krewetki w sosie pomidorowym z makaronem

Jest to mój ulubiony przepis na krewetki, wart polecenia. Na zdjęciu nie wygląda zachęcająco, ale uwierzcie mi są pyszne. Szybko, smacznie i wykwintnie :)

Składniki:
  • Krewetki świeże lub parzone (nie polecam mrożonych, nie mają takiego aromatu)
  •  Makaron ryżowy (u mnie a rodzaje (czyszczenie zapasów ;-))
  • cebula
  • czosnek
  • Świeży imbir
  • Natka pietruszki
  • Oliwa z oliwek
  • Koncentrat pomidorowy lub pulpa pomidorowa
  • Białe wino
  • Przyprawy: Kolendra, pieprz, kardamon, kumin

Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulkę, zmiażdżony czosnek i starty imbir, dodajemy krewetki, przyprawiamy, chwilę smażymy, do podsmażonych krewetek dodajemy białe wino dusimy kilka minut. W tym czasie przygotowujemy makaron chiński ryżowy według instrukcji na opakowaniu, czyli zalewamy wrzątkiem i czekamy jakieś 5 min. aby zmiękł.  Do krewetek dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, ma się zrobić sosik, do sosu dodajemy gotowy makaron, wszystko razem wymieszać. Przełożyć na talerze posypać natką pietruszki, smacznego
Prześlij komentarz