- Krewetki świeże lub parzone (nie polecam mrożonych, nie mają takiego aromatu)
- Makaron ryżowy (u mnie a rodzaje (czyszczenie zapasów ;-))
- cebula
- czosnek
- Świeży imbir
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Koncentrat pomidorowy lub pulpa pomidorowa
- Białe wino
- Przyprawy: Kolendra, pieprz, kardamon, kumin
Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulkę, zmiażdżony czosnek i starty imbir, dodajemy krewetki, przyprawiamy, chwilę smażymy, do podsmażonych krewetek dodajemy białe wino dusimy kilka minut. W tym czasie przygotowujemy makaron chiński ryżowy według instrukcji na opakowaniu, czyli zalewamy wrzątkiem i czekamy jakieś 5 min. aby zmiękł. Do krewetek dodajemy 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego, ma się zrobić sosik, do sosu dodajemy gotowy makaron, wszystko razem wymieszać. Przełożyć na talerze posypać natką pietruszki, smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz